Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο Τρικάλων

Πρόκειται για ένα μουσειακό χώρο όπου διασώζεται και παρουσιάζεται στο κοινό η λαμπρή αθλητική ιστορία των Τρικάλων,  πρόσωπα και γεγονότα από το 1896 έως σήμερα, με σημαντικές πανελλήνιες και διεθνείς διακρίσεις,  που έφεραν δίκαια τα Τρίκαλα στις πρώτες θέσεις του ελληνικού αθλητισμού.

Το Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Τρικκαίων ιδρύθηκε το 1998. Η ύπαρξή του οφείλεται στις προσπάθειες ανθρώπων και φορέων της τοπικής κοινωνίας. Η πρώτη συλλογή του, πόνημα της πολύχρονης συλλεκτικής προσπάθειας του αείμνηστου Βασίλειου Πελίγκου, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, ο οποίος αφουγκράστηκε την ανάγκη της διάσωσης μιας ζωής που χανόταν ραγδαία και εμπνεύστηκε τη δημιουργία του μουσείου για την ανάδειξη της αθλητικής κληρονομιάς των Τρικάλων, φιλοξενήθηκε σε χώρους του Π.Ο.Δ.Τ., έως ότου η αύξησή της, καθώς και τα σύγχρονα μουσειολογικά δεδομένα επιβάλλουν την εγκατάστασή της σε ένα χώρο που θα εξασφάλιζε όλες τις παραμέτρους του μουσειακού «γίγνεσθαι».

Πρωτογενή αρχεία, όπως του ιστορικού Γυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων και  του Καθηγητή Ιατρικής Σπυρίδωνα Μπονώτη,  προσωπικά αντικείμενα επιφανών παλιών και νέων αθλητών, όπως του Αβράμη Δημήτρη, του Βάσκου Στέλιου, του Γεωργαλή Δημήτρη, του Γιώρα Βάϊου, του Ιακωβάκη Περικλή, του Κοντονάσιου Ιωάννη, του Κουτσιούμπα Γεώργιου και Ξενοφών, του Λυγάτσικα Γεώργιου, της Μιχολίτση Παρασκευής, του Παταβούκα Κώστα, της Πράππα Ιωάννας, του Ρεντζιά Ευθύμιου, του Σαμολαδά Γ., του Σιδέρη Βασιλείου, του Σούλα Δημήτρη, του Σούλιου Νίκου, του Στέφου Αλέξανδρου, του Τσιάνου Γεώργιου – Ιωάννη, του Τσιαντούλα Ιωάννη κ.α., συλλόγων της πόλης, όπως της ΑΕΤ «Κρόνος», του ΑΚΟΤ, του Α.Μ. «Ίκαροι»,  τoυ Α.Ο. «Ερμής», του Α.Ο.Τρίκαλα,  του ΑΣΕΤ, του Α.Σ. Τρικάλων , της Α.Σ. «Τρίκκη», του ΓΑΣ «Ζεύς», του ΓΑΣ «ΦΙΚΟΣ»,  της ΜΟΛΕΤ, του ΠΑΣ «Τρίκκη», του Σύλλογος «Αθλητισμός για Όλους», του Σ.Ε.Α.Γ. Τρικάλων, του Σ.Ο.Χ.Τ., του Σ.Π.ΟΡ.Τ, του Σύνδεσμου παλαίμαχων ποδοσφαιριστών κ.α., καθώς επίσης επώνυμων και ανώνυμων πολιτών, «άναψαν τη φλόγα» για την έναρξή του.

Από το 2002 το ΔΙΑΜ Τρικάλων στεγάζεται μόνιμα στο Καστρακίδειο Ίδρυμα της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης & Σταγών, Καποδιστρίου 13.  Ένα  διόρωφο κτίριο, εξαίρετο δείγμα της τοπικής νεοελληνικής αρχιτεκτονικής, κατοικία της Πόπης Καστρακίδου, εθελόντριας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η οποία το 1962 παραχώρησε το κτίριο στην Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης & Σταγών προκειμένου να χρησιμοποιηθεί εκείνα τα χρόνια ως μαθητικό οικοτροφείο θηλέων.

 

Η έκθεση της συλλογής του ΔΙΑΜ

 

Η έκθεση, αντλώντας στοιχεία από ένα σημαντικό φωτογραφικό αρχείο και μια πλούσια συλλογή τεκμηρίων, αναπτύσσεται στους δυο ορόφους του μουσείου. Η δομή της είναι θεματική. Εκτίθενται αντικείμενα που με τη φυσική τους παρουσία ιστορούν τη λαμπρή  διαδρομή του τρικαλινού αθλητισμού από το 1896 έως και σήμερα, όπως επίσης φωτογραφίες και έγγραφα -ντοκουμέντα εποχής.

Στο ισόγειο παρουσιάζονται οι ενότητες: «Πρωτεργάτες του αθλητισμού των Τρικάλων», «Παλιοί και νέοι τρικαλινοί αθλητές», όπως ο Χρήστος Παπανικολάου, η Σοφία Σακοράφα, οι αείμνηστοι Γιώργος Τσιάντας και Βαγγέλης Σκούρας κ.α., «Ορειβασία – Χιονοδρομία». 

Στον πρώτο όροφο παρουσιάζονται οι ενότητες: «Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες», «Παγκόσμιος αθλητισμός -  Έλληνες και  Ξένοι πρωταθλητές», «Αίθουσα Τροπαίων του Γυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων», «Αίθουσα Πελίγκου», «Αίθουσα Μπονώτη», «Αίθουσα Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού».

Πληροφορίες – Υπηρεσιακή Μονάδα: Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Τρικκαίων / Πνευματικό Κέντρο Καποδιστρίου 13, Τ.Κ. 42100, Τρίκαλα (Νομός Τρικάλων) Επικοινωνία: 2431079517, Fax: 79518, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πηγή: www.trikalanews.gr/article/18159/

Extra Products - Χρήστος Τασούλης

 

Thursday the 5th. . Joomla 3.0 templates. All rights reserved.